mandag den 10. juni 2013

Svampede squashboller - nu også som formbrød, "Upside Downie"


Hvis man ikke har prøvet Frk. Sveskes Svampede squashboller, så er man næsten gået glip af noget!

Jeg bringer opskriften i en variation herunder, men den oprindelige er faktisk perfekt, som den ér og kan ses på Frk. Sveskes blog her.

Har man dårligt tid til at vente på, at frøene har suget væske til sig for derefter at skulle stå og forme boller, så kan man hælde hele molevitten i en rugbrødsform med det samme (jeg har en skøn slip let form fra Eva, der rummer 3,3 liter - den fungerer upåklageligt, skal ikke smøres og passer fint i størrelsen til formålet, omend dejen ikke fylder hele formen op).

Dejen har bedst af at hvile som beskrevet, men er tiden knap, så sæt formen i ovnen, når dejen har hvilet en times tid. Den skal bage en hel del længere tid end bollerne skal. Som formbrød kan skiverne godt virke lidt "klæge", så hvis man ikke er til den slags, så skal man holde sig til bollerne, der jo har en større bagt overflade, end en skive formbrød har.

Bedst er det at fryse brødet skiveskåret, så det er klar til en tur på brødristeren, når behovet for en skive brød melder sig. Fryses let adskilte eller med et par stykker madpapir mellem skiverne.


Ingredienser - til et brød i form (eller ca. 16-20 boller)
Det tørre: 
1 dl chiafrø
1 dl hørfrø
200 g mandler (variation: 150 g mandler og 50 g. hasselnødder) 
malet til mel (eller brug mandelmel)
1 dl solsikkekerner (+ en god håndfuld til bunden af rugbrødsformen)
Evt. 1 spsk Sukrin (den undlader jeg)

3-4 tsk bagepulver
2 tsk salt
3 spsk fiberHUSK (den gule til bagning)

Det våde:
200 g revet squash
6 æg (min variation: 5 æg og 1 1/2 dl hytteost)
3 dl koldt vand
2 spsk smeltet kokosolie


De tørre ingredienser blandes sammen.
Revet squash og alle våde ingredienser tilsættes.
Dejen røres godt sammen. Den vil først være meget våd, og husk på, at der skal være væske nok til at især Chia- og hørfrø kan suge til sig og gelere.
Strø en god håndfuld solsikkekerner i bunden af rugbrødsformen og fordel dejen jævnt herover.
Lad nu dejen hvile i formen i mindst en time - og bager man boller, skal dejen helst stå på køl i 2-3 timer, før den formes til boller med våde hænder eller med et par skeer.

Bollerne skal bage en god halv time og brødet nederst i ovnen på 160 grader i godt 2 timer. Det synes længe, men på grund af den lave varme og den høje fugtgrad, der er i brødet, er det nødvendigt, for at det ikke skal falde sammen, når det tages ud af ovnen.
Brødet på billedet her har endda fået 15 min. ekstra uden form og med bunden op; derfor hedder det nu en "Upside Downie" i min verden :-)


Velbekomme.

Ingen kommentarer:

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate